Over haar doneren

 

 Tot slot even een paar feiten over haar doneren. In Nederland wordt ook veel haar gedoneerd aan de Stichting Haarwensen. Deze stichting heeft inmiddels al duizenden gesorteerde afgeknipte haarstaarten op voorraad liggen! In het jaarverslag van 2016 is dat is al opgelopen tot 3390 kilo haar! ( in 2015 was dit nog 2496 kilo, in 1 jaar tijd dus een toename van 894 kilo). Je haar kan dus wel heel erg lang ongebruikt blijven.

Uit het jaarverslag van 2019:

De stichting is in het bezit van 4.472 kilogram onbewerkt haar wat pas in de balans wordt opgenomen zodra dit is verwerkt in een haarwerk. Van dit onbewerkte haar zal uiteindelijk 35% verwerkt kunnen worden in de haarwerken tegen een gemiddelde marktwaarde van € 50 p/kg.

In het jaarverslag van 2020 wordt een voorraad vermeld van 4181 kilogram gedoneerd haar en in 2021 een voorraad van 4160 kilogram.

 65% van het gedoneerde haar wordt overigens niet gebruikt! Daar heb ik de volgende verklaring voor gekregen:

Het haar wordt in de fabriek eerst gehekeld. Dat houdt in dat de kortere haren er tussenuit worden gehaald. Dat zal echt heel veel zijn. Als een haar niet minimaal 20 cm is kan die niet geknoopt worden. Ook als niet duidelijk is wat de boven en onderkant van een haar is, is het niet bruikbaar. Dat heeft te maken met de haarschubben. Als die verkeerd om zitten dan gaat het vreselijk klitten. Het niet gebruikte haar krijgt de stichting haarwensen ook weer terug van de fabriek in haarballen en wordt vervolgens weggegooid. Zo kan men controleren of er geen haar wordt achtergehouden. Ook niet gebruikt haar komt weer terug en kan voor een volgende zending worden gebruikt.

Omdat het haar uitsluitend voor pruiken voor kinderen wordt gebruikt is veel gedoneerd haar ook niet bruikbaar. het moet echt gezond, zacht en glanzend zijn.

Het moet door kunnen gaan voor kinderhaar zeg maar.  

Voor meer feiten kan je op de website van de stichting Haarwensen de jaarverslagen vinden. Die zijn openbaar.

 

Terug